Pompe A2W

O pompă de căldură este un dispozitiv care poate încălzi o clădire (sau o parte a unei clădiri) prin transferul de energie termică din exterior folosind ciclul de refrigerare. Multe pompe de căldură pot funcționa și în direcția opusă, răcind clădirea prin eliminarea căldurii din spațiul închis și respingând-o în exterior. Unitățile care asigură doar răcire sunt denumite aparate de aer condiționat.
În modul de încălzire, un agent frigorific la temperatura exterioară este comprimat. Ca rezultat, agentul frigorific devine fierbinte. Această energie termică poate fi transferată către un sistem de încălzire centrală. După ce a fost mutat din nou în exterior, agentul frigorific este decomprimat. Și-a pierdut o parte din energia termică și revine mai rece decât mediul. Acum poate prelua energia din jur din aer sau din sol înainte ca procesul să se repete. Compresoarele, elicele și pompele funcționează cu energie electrică.
Tipurile comune sunt pompele de căldură cu sursă de aer, pompele de căldură cu sursă de sol, pompele de căldură cu apă și pompele de căldură cu aer evacuat. Ele sunt utilizate și în sistemele de termoficare.
Eficiența unei pompe de căldură este exprimată ca coeficient de performanță (COP) sau coeficient de performanță sezonier (SCOP). Cu cât numărul este mai mare, cu atât o pompă de căldură este mai eficientă și cu atât consumă mai puțină energie. Când sunt utilizate pentru încălzirea spațiilor, pompele de căldură sunt de obicei mult mai eficiente din punct de vedere energetic decât simplele încălzitoare cu rezistență electrică. electrificarea, tranziția energetică și atenuarea schimbărilor climatice. Cu 1 kWh de energie electrică, pot transfera 3 până la 6 kWh de energie termică într-o clădire. Amprenta de carbon a pompelor de căldură depinde de modul în care este produsă electricitatea. Pompele de căldură ar putea satisface 90% din nevoile globale de încălzire cu o amprentă de carbon mai mică decât cazanele cu condensare pe gaz