Instalatiile de ventilare si climatizare au rolul de a mentine starea aerului din incaperi, respectiv temperatura, umiditatea, viteza si puritatea, in anumite limite dinainte stabilite, in tot timpul anului, indiferent de variatia factorilor meteo, a degajarilor si a consumurilor de caldura interioare. Limitele parametrilor microclimatului interior depind, la randul lor, de destinatia incaperilor, de natura activitatii desfasurate sau de procesele tehnologice.
Calitatea mediului in care oamenii isi defasoara activitatea are o influenta complexa asupa acestora, atat din punct de vedere igienico-sanitar, cat si al randamentului activitatii. Calitatea mediului se apreciaza atat dupa valoarea parametrilor principali ai confortului cat si prin intermediul altor factori secundari, cum ar fi puritatea aerului, gradul de ionizare, calitatea iluminatului si altele.
La orice sistem de ventilare trebuie sa se introduca in incaperi aer tratat (aer refulat, aer introdus) care sa preia noxele in exces (caldura, umiditate, gaze, vapori, praf etc) si sa le elimine odata cu acesta, dupa care totul sa fie indepartat in exterior (aer evacuat).